Betonová mateřská školka

Zadání: Betonový dům a byt 2014

Předmětem soutěže je zpracování soutěžního návrhu, v němž bude plnohodnotně využit beton jako materiál konstrukční (např. vysokopevnostní, UHPC či lehké konstrukční betony) nebo funkční (např. lehké tepelně izolační nebo těžké stínící betony) nebo estetický beton (např. pohledové betony, barevné nebo s upraveným povrchem), případně v možných kombinacích. Účelem a posláním soutěže je nalézt nejvhodnější koncepci komplexního architektonického řešení objektu. Nízkopodlažní stavba veřejného charakteru a malého rozsahu, která by mohla vhodně doplňovat potřeby obcí a měst (např. hasičská zbrojnice, školka, obecní dům, prodejna, pošta, muzeum, galerie místních umělců, atd.)

Kdy: 2014

Pro zdravé a životaschopné fungování obce je jen několik málo stejně důležitých budov, jako je mateřská školka. Rodiče musí mít kam dát své děti, když jdou do práce. Pokud tuto možnost nemají, je velmi obtížné přimět je, aby v obci zůstali a nestěhovali se do města. Proto padla volba právě na mateřskou školku.

_vizualizace1_ps

V rámci navrhování byla řešena i potřebná velikost takového zařízení a jeho vybavení. Byly uvažovány a prověřovány možnosti budovy s jednou až čtyřmi třídami. Jako ideální příklad principu pak byla zvolena varianta se dvěma místnostmi pro děti. V návrhu je počítáno s tím, že strava bude v obci připravována centrálně, pravděpodobně v budově školy, a do mateřské školky bude dovážena hotová. V přípravnách se bude popřípadě přihřívat. Toto řešení je dnes zcela běžné.

Klíčovým motivem návrhu je propojení světů, tedy propojení interiéru a exteriéru. Ten je i z hlediska požadavků na stavbu mateřské školky velmi důležitý. Každá třída je doplněna exteriérovým atriem s jedním stínícím stromem. To umožňuje dětem pobyt v exteriéru, ale zároveň je neustále chrání. Kolem celé budovy dále obíhá jakási „arkáda“, která zjemňuje rozhraní mezi interiérem a exteriérem. Navíc vytváří další prostředí s rozlišnou atmosférou.

Adobe Photoshop PDF

Interiér budovy je dělen do jednotlivých modulů 10 x 10 m. Každý modul je pak vyplněn jinou funkcí – třída, zázemí třídy, atrium, vstupní hala, vedení školky. Vstupní hala je chápána jako multifunkční prostor, který může sloužit k setkávání všech dětí, sportování nebo společenským akcím.

Pro děti je důležité, aby měly během svých rozličných aktivit dostatečné množství světla. Proto jsou prostory, kde si děti hrají, zastřešeny skořepinou se světlíkem ve vrcholu. Zároveň je zvýšena světlá výška místnosti a prostory tak působí vzdušněji.

_vizualizace2_ps

Konstrukčně je budova řešena jako železobetonový skelet zastřešený železobetonovými skořepinami. Rámy jsou vyplněny prefabrikovanými sendvičovými panely s vnější vrstvou ze zavěšených betonových panelů s plastickým povrchem.

Adobe Photoshop PDF

This slideshow requires JavaScript.

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s