Živé Horoměřice

Zadání: Architektonická soutěž Živé Horoměřice

Jde o vytvoření studie na bytový komplex na pozemku “L” v ulici Svahová 39, cca 2000 m². 30% nebo méně zastavěné plochy včetně zpevněných ploch z celkové plochy pozemku. Šikmé střechy, krytiny nekovové (letadla – odraz), výška do 10 m nebo do úrovně s ostatními stavbami v terénu (co je menší).  7x až 10x bytová jednotka cca 60 m² může být mezi 54 a 74 m² tak, aby z nich 4 byly eventuálně dva a dva propojitelné (např. mezonet/ nebo větší studio) tak, aby vznikl byt do 120 m². Alespoň 70% bytů bude mít balkón lodžii, terasu nebo vstup na zahradu (přízemní). Ve studii bude počítán nebo alespoň naznačen příslušný počet parkovacích míst formou garáží, nebo parkovací plochy venku zpevněné, nebo kombinace obojího. Materiál stavby: lze dřevo, beton, cihly, kombinace…

Kde: Svahová 39, Horoměřice
Kdy: 2013

horomerice_vizualizace4

Zadáním bylo vytvořit bytový komplex s deseti bytovými jednotkami. Jak takovou, nutno říci poměrně velikou, stavbu koncipovat v oblasti Horoměřic, kde převažuje zástavba rodinnými domy? Jak co nejvíce využít potenciál místa a přitom ho nezničit? Jak navrhnout budoucím obyvatelům co nejpříjemnější prostředí pro život?

Hledal jsem především řešení, které nenaruší hmotový ráz okolí. Chtěl jsem se vyhnout nadměrně velké hmotě a silnému zásahu do krajiny. Odpovědí bylo volné seskupení modulů, které dohromady naplňují potřebnou kapacitu a zároveň vhodně doplňují genius loci okolí.

horomerice_koncept05

Na parcelu je umístěno pět modulů. Tři z nich jsou takzvané moduly velké – moduly A – a dva z nich jsou moduly menší – moduly B. Každý z nich obsahuje dvě bytové jednotky. Většina z nich je dvoupokojová, pouze v přízemí modulu A je vždy třípokojová bytová jednotka. V rámci modulů je možné byty propojit a vytvořit tak nadstandardní bydlení s kvalitami rodinného domu. Jednotlivé moduly jsou propojeny pěšinami, v rámci parcely je automobilová doprava vyloučena. Obyvatelé parkují na okrajích pozemku, kde je každému bytu vyhrazeno jedno pakrovací stání.

Všechny byty v přízemí mají přístup na společnou zahradu ze všech obytných místností. Byty v patře jsou vybaveny terasou a obytné místnosti jsou opatřeny francouzskými okny pro co nejintenzivnější kontakt obyvatel bytů s exteriérem. Obytný prostor je propojen s kuchyní. Většina úložných prostor v rámci bytu je realizována v rámci obytné haly. Ta je v místě vstupu rozšířena pro komfortní přístup obyvatel do bytu. Zároveň je opatřena odpočinkovým místem – proto je nazývána obytnou halou – s výhledem do exteriéru přes velkoformátové okno.

3+kk _74 m²_3x
2+kk_53 m²_2x
2+kk_ 65 m²_3x
2+kk_52 m²_2x

horomerice_vizualizace3

Jednotlivé moduly jsou postaveny cihelnou technologií. Interiér druhého podlaží není omezen skosením střechy, které začíná až nad ním. Je však otevřen do krovu a získává tak atmosféru vysokého stropu a šikmé střechy evokující podkroví, aniž by se musel potýkat s jinými negativy.

horomerice_vizualizace5

Noví obyvatelé Horoměřic získají nadstandardní bydlení v silném kontaktu s přírodou a atmosférou této malebné obce. Struktura a ráz obce zůstanou zachovány a zároveň budou doplněny.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s