smART House

Zadání: smART House Dům umění v bratislavské proluce

„Nádej do budúcnosti má korene v pamäti minulosti. Žiadna vízia do budúcnosti nemôže byť formovaná bez odkazu na minulosť. Minulosť, súčasnosť a budúcnosť; pamäť a vízia sa prepletajú v jeden súvislý celok. V jasnom pochopení minulosti spočíva nádej našej budúcnosti.“

Richard Rogers, 1990, Architecture: A Modern View

Základnou úlohou súťaže je ideový návrh objektu v prieluke na Župnom námestí – SM(ART) HOUSE a urbanistické riešenie celej Michalskej (Vodnej) priekopy – ideový návrh jej sprístupnenia verejnosti, za účelom vytvorenia nového atraktívneho bezbariérového verejného priestoru pre bratislavčanov aj turistov.

Kde: Župné náměstí a Michalský příkop, Bratislava

smart_zupne

Riešené územie Michalskej priekopy sa nachádza Bratislave, v Starom Meste a je ohraničené ulicami : Kapucínska ulica, Župné námestie, Hurbanovo námestie, Klariská ulica, Baštová ulica, Zámočnícka ulica až po objekt Hotela Arkadia a je preťaté Michalskou ulicou s Michalským mostom. Riešená prieluka sa nachádza na Župnom námestí, patrí do bloku 14, ktorý je súčasťou mestskej pamiatkovej rezervácie. Je v priamom kontakte na Michalskú (Vodnú) priekopu, rozdelenú mostom z obdobia polovice 17. storočia(úpravy v 18. a 19.st.) na dve polovice. V jednej časti je letná čitáreň U červeného raka, ktorá je zatiaľ prístupná len cez barokový dom postavený do barbakánu na Michalskej ulici. Pokračuje verejnosti len čiastočne prístupnými úsekmi rozdelenými medzi rôznych vlastníkov až po Restaurant a Cafe Prašná bašta na Zámočníckej ulici. Druhá časť priekopy siaha až k Domu novinárov na Župnom námestí v blízkosti riešenej prieluky. Verejnosti je prístupná len čiastočne. Pokračuje areálom Mestskej knižnice, ktorý sa nachádza na Klariskej ulici, odkiaľ je časť priekopy opäť prístupná verejnosti.

Kdy: 2014

Veřejný prostor je fenoménem poslední doby. Skloňuje se sousloví zvyšovat kvalitu a otevírají se dosud nepřístupná prostředí. Michalský příkop je bezpochyby jedním z nich.

Návrh chápe prostory příkopy jako historicky divoké prostředí. Jeho duch by měl být uchován zároveň zpřístupněn veřejnosti tak, aby mohl být kultivovaně využíván. Zásahy do něj jsou proto minimalizovány.

smart_situace

Skrz území vede pouze úzká lávka, vždy z jedné strany lemována provázkovým zábradlím. Proporce lávky, především její minimální šířka pouze 60 cm jsou voleny zcela záměrně. Cílem je jasně naznačit, že člověk je zde pouhým návštěvníkem. Může z lávky libovolně sestoupit na travnatou plochu, ale podvědomě cítí jasné vztahy. Druhým důvodem je přimět uživatele, aby veřejný prostor vyžíval aktivně. Nemůže tudy pouze projít s pohledem zabořeným do země. Pokud jde někdo v protisměru, musí se navzájem vyhnout. Jejich pohledy se střetnou a lidé se opravdu potkají. Ne jenom minou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lávka svým tvarem přibližně kopíruje oblouk domů podél Župného náměstí. Nakonec zatáčí pod Michelský most a vstupuje do prostoru letní čítárny U červeného raka. Zde je navrženo nové schodiště dovolující návštěvníkům vystoupit na Michelský most.

Přístup z druhé strany, od Župného náměstí je veden skrz smART House. V parteru je dům otevřen otevřen do náměstí i do příkopy drobnou piazzetou, která je narušena pouze vyústěním vertikálních komunikací. Po průchodu piazzetou narazí chodec na zábradlí, které symbolizuje hranu prostorů. Nabízí se mu výhled do příkopu a může sejít dolů dvou schodištích. Cesta, která se zalamuje, nabízí variaci pohledů do území a na historický barkaban. Zároveň je jasným myšlenkovým předělem. Člověk může zapomenout na prostředí náměstí a připravit se na vstup do příkopu.

smart_space_concept

Samotná budova smART House je piazzetou rozdělena na dvě poloviny. V nejspodnějším podlaží na úrovni dna příkopu je umístěna kavárna s přímým výstupem ven a malou terasou. V 1.pp se nachází Art shop. Prostory je možné využívat i pro příležitostné výstavy. Nadzemní podlaží jsou podle logického významového vyjádření slova „dům umění“ prostou sekvencí prostorů propojených schodišti. Návštěvníkovi se tedy vždy dostane možnost si myšlenkově odpočinout před vstupem do dalšího prostoru určenému pro umění. Výška místností je proměnlivá, takže prostorový dojem postupně graduje a na závěr se opět uklidní. Nejvyšší prostor je v 3.np. V případě potřeby může 4. np sloužit jako zázemí pro sál v 3.np, který se pak může používat jako scéna. Vzhledem k prostorovým možnostem pozemku se počítá se spíše s komornějšími akcemi.

Estetika budovy se reprezentovat myšlenku vytváření prostředí. Dům samotný nechce hrát ústřední roli. Právě naopak. Cílem stavby je vytvořit funkční zázemí pro umění. Proto jsou materiály ponechány v surové podobě. Estetika je odkazem na funkční, až strojovou architekturu z betonu a cihel.

smart_poster01

smart_poster02_resize

This slideshow requires JavaScript.

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s