byt_T

Zadání: rekonstrukce bytu v panelovém domě v Hlučíně

Zadání rekonstrukce bylo vytvořeno ve dvou krocích. V prvním vyřkl své představy klient, maminka žijící s dvěma dětmi, v druhém architekt. Vznikl tak seznam bodů, které měly být během návrhu dodržovány. Podnětný, v pozitivním i negativním smyslu, byl také stav současného bydlení klienta, které nevyhovuje svou velikostí.

– úložné prostory
– samostatné dětské pokoje
– soukromý, privátní „prostor” pro každého člena rodiny
– samostatná ložnice
– velký obytný prostor obývacího pokoje a kuchyně
– vana

– proměnlivost v průběhu času
– jednoduchá, přehledná dispozice
– „nábytek místo zdí”
– abstrakce forem a hmot
– maximální světlost

Kde: Hlučín, ul. Hornická
Kdy: 2012

Změna původní dispozice probíhala ve 4 krocích. Cílem nebyl radikální zásah, ale přizpůsobení bytu běžným potřebám klienta.

1
– původní interiér je očištěn od standardům nevyhovujícího jádra
– základní dispozice je ponechána
– cílem je minimalizace obslužných ploch a získání co největšího prostoru pro obytné místnosti

2
– koupelna je vybavena vanou, umyvadlem a wc
– počítáno je s umístěním pračky a prostorem pro nezbytný hygienický materiál
– místnost je „vnitřním oknem” prosvětlena z kuchyně
– obytný prostor je propojen s kuchyní

3
– umístění ložnice je zachováno
– současné dveře jsou zazděny
– nový otvor je navrhován co nejblíže obvodové zdi, člověk tak nejlépe využije výhled ven a kontakt s exteriérem
– současně je prostor ložnice skryt hostům a je uchován její intimní a čistě soukromý charakter

4
– posunem příčky mezi pokojem a kuchyní je získán prostor navíc, který slouží samostatné „buňce
– „vnitřní okno” zajišťuje prosvětlení z kuchyně
– minimální prostor umožňuje úplné soukromí
– prostor bude plnohodnotně fungovat i pro jedno dítě a nebude nutná jeho úprava

byt_koncept1

Pro prosvětlení koupelny a „buňky” v dětském pokoji jsou použita „vnitřní okna” zajišťující co nejvíce světla. Výška spodní hrany 2100 mm vychází s omezení daných kuchyňskými skříňkami a  zároveň neomezuje míru soukromí. Nábytek je řešen převážně formou vestavěných kusů,místnosti jsou tak co nejvíce očištěny a získávají na prostornosti a světlosti. Zároveň je zajištěno dostatečné množství úložných prostor ve všech obytných místnostech i ve vstupní hale. Nezbytné solitérní kusy si ponechávají minimální formu a podporují lehkost vestavěného nábytku.

bytt_axon4

bytT_vizualizace2

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s